Općina Mali Bukovec u subotu, 7. srpnja, bila je domaćin 13. natjecanja orača Varaždinske županije koje se, u organizaciji Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i u suradnji s Varaždinskom županijom i samom Općinom, održalo na parceli OPG-a Mužic Krunoslava u naselju Sveti Petar.

Načelnik Općine Mali Bukovec, HSS-ov Darko Marković, izrazio je zadovoljstvo što je natjecanje, nakon više godina održavanja u okolici Varaždina, stiglo u najistočniju općinu Varaždinske županije.

– Izuzetno mi je drago što u našoj Općini imamo vrhunske orače. Drago mi je što je to prepoznala i županijska udruga i Varaždinska županija te se odlučila da natjecanje organizira u Općini Mali Bukovec – poručio je Marković te podsjetio da je sama Općina imala do sada nekoliko županijskih prvaka u oranju.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je naglasio kako se natjecanje odvijalo u tradicionalno poljoprivrednom kraju, a pobjednicima je zaželio da što bolje predstavljaju Varaždinsku županiju na nacionalnoj razini.

Uz načelnika susjedne Općine Veliki Bukovec, Franju Vrbanića, na natjecanje je stigao i saborski zastupnik te potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Josip Križanić koji je mlade poljoprivrednike pozvao da ne napuštaju zemlju. Najavio je izmjene zakonodavnih okvira koji bi trebali doprinijeti poboljšanju stanju u poljoprivredi.

Više o samom natjecanju rekla je Mara Bogović iz poljoprivredne Savjetodavne službe Varaždinske županije. Kazala je kako se ove godine natjecalo 12 orača među kojima je bilo prijavljeno dosta mladih natjecatelja. Prilikom samog natjecanja ocjenjivalo se 12 elemenata, od otvaranja brazde, držanje ravnine i čistoće brazde do njenog zatvaranja odnosno zaoravanja biljnih ostataka. Između ostalog ocjenjivao se i način ulaska te izlaska s parcele.

Natjecanje se inače odvijalo u dvije kategorije. Kod plugova "ravnjaka" najbolji je bio domaćin natjecanja Krunoslav Mužic iz Svetog Petra. I drugo i treće mjesto otišlo je u Sveti Petar. Drugi je bio Matija Golenja, a treći Patrik Gašparić. U kategoriji plugova "premetnjaka" pobijedio je Teo Novosel. Drugi je bio Dario Pocedulić, a treći Stjepan Novosel, sva trojica iz Kućana Gornjeg. Na državno natjecanje, koje će se održati u Osječko-baranjskoj županiji, plasirali su se pobjednici kategorija Mužic i Novosel.

nagradjeni.jpg natjecanje_oraca_1.JPG natjecanje_oraca_10.JPG natjecanje_oraca_2.JPG natjecanje_oraca_3.JPG natjecanje_oraca_4.JPG natjecanje_oraca_5.JPG natjecanje_oraca_6.JPG natjecanje_oraca_7.JPG natjecanje_oraca_8.JPG natjecanje_oraca_9.JPG