Pozdrav načelnika

Poštovani i dragi mještani malobukovečke općine, kao i svi posjetitelji naše mrežne stranice, dobro došli! Opširnije ...

Povijest Općine

Dana 22. travnja 1888. odobren je osnutak nove »upravne obćine Bukovec mali« u Varaždinskoj županiji u ludbreškom kotaru koja je s radom počela 1. lipnja 1888. godine te od tada neprekidno djeluje većinom u sastavu spomenute županije.

Na Staru godinu 1992. Hrvatski sabor donio je zakon o novom teritorijalnom ustroju lokalne uprave i samouprave kojim je 1993. u Varaždinskoj županiji osnovana Općina Mali Bukovec sa sjedištem u Malom Bukovcu, iz koje se 1996. godine izuzimaju naselja Dubovica, Kapela Podravska i Veliki Bukovec te postaju dijelom novoosnovane Općine Veliki Bukovec. Na zapadu malobukovečka općina graniči s općinom Veliki Bukovec i gradom Ludbregom, na sjeveru s Međimurskom županijom, a s istočne i južne strane s Koprivničko-križevačkom županijom.

Sjedište Općine

Općina Mali Bukovec
Ulica Mihovila Pavleka Miškine 14
HR-42231 Mali Bukovec

Kontakt

Karta i granice Općine Mali Bukovec

Naselja i stanovništvo

Općinu čini 6 naselja (Lunjkovec, Mali Bukovec, Martinić, Novo Selo Podravsko, Sveti Petar i Županec) sa sjedištem u Malom Bukovcu. Površinom najveće naselje u Općini je Sveti Petar, a zatim redom slijede: Mali Bukovec, Lunjkovec, Novo Selo Podravsko, Županec i Martinić kao najmanje naselje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Mali Bukovec imala je 2212 stanovnika, od kojih najviše naselje Mali Bukovec, a nakon toga redom slijede: Sveti Petar, Novo Selo Podravsko, Lunjkovec, Županec i Martinić. Naselja malobukovečke općine pripadaju ludbreškoj Podravini, a sâmo općinsko sjedište – Mali Bukovec – smjestio se desetak kilometara sjeveroistočno od grada Ludbrega, između rijeka Plitvice i Bednje, nedaleko od njihova ušća u Dravu. Danas je važno reći da područje malobukovečke općine ima 20-ak društvenih, humanitarnih, kulturnih i sportskih udruga, koje svjedoče o zajedništvu ljudi – kako nekoć tako i danas.

Više informacija o pojedinom naselju saznajte putem sljedećih linkova:

Projekti Općine od osnutka 1993. godine

tekst o projektima - uskoro ...

Ljepote malobukovečke Općine

Predstavljanje monografije Općine Mali Bukovec (17.05.2019.)

Dana 17.05.2019. godine u Malom Bukovcu službeno je predstavljena monografija pisana iz 'pera' Roberta Ivančana. Na gotovo 500 stranica autor ovog djela, Robert Ivančan, bogastvom teksta i fotografija donosi povijesne podatke o naseljima i naseljenosti (malo)bukovečkog kraja u ludbreškoj Podravini.

Djelo je nastajalo pet godina i primjer je jedne od možda i najboljih monografija o nekom gradu ili općini na sjeveru Hrvatske. Monografija pod naslovom "Općina Mali Bukovec – povijesni, društveni, kulturni i crkveno-povijesni prikaz"; čiji je nakladnik Općina, rezultat je i uspješnog rada malobukovečkog načelnika Darka Markovića i Općinskog vijeća.