Za 20-ak dana počet će rekonstrukcija Osnovne škole Veliki Bukovec zahvaljujući kojoj će od školske godine 2021./22. učenici nastavu pohađati u jednoj smjeni. Varaždinska županija i općine Mali i Veliki Bukovec uložit će zajedno 13 milijuna kuna, čime će konačno biti realiziran projekt započet prije 25 godina.

Sporazum o financiranju rekonstrukcije školske zgrade su danas, 24. listopada, potpisali župan Radimir Čačić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

Ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić potpisala je pak ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji s Filipom Plušćecom, direktorom tvrtke Pludux-art d.o.o., koja je izabrana u postupku javne nabave. Ugovor je vrijedan 12.047.915,75 kuna, a rok za dovršetak radova je 18 mjeseci. Uz to, ravnateljica je s Darkom Brezovcem, direktorom tvrtke Arhia, potpisala ugovor o stručnom nadzoru radova vrijedan 123.625 kuna.

- Osnovna škola Veliki Bukovec, koju pohađaju djeca iz obje općine, konačno će dobiti mogućnost da iz dvosmjenske prijeđe u jednosmjensku nastavu. Izgrađeno će biti osam novih učionica, a napravljena će biti i nova školska kuhinja s blagovaonicom te novi ulaz u školu. Uz to, preostali dio od nekad započete, ogromne dvorane, sada ćemo pretvoriti u novu dvodijelnu dvoranu koja je primjerena za školu i u skladu sa školskim pedagoškim standardom. Ovaj ozbiljan zahvat koštat će 13 milijuna kuna, pri čemu Županija financira 75 posto ili 9.750.000 kuna iz proračuna ove i sljedeće dvije godine, a preostalih 25 posto općine u 2020. godini. Rok za dovršetak radova je travanj 2021. godine – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Općina Mali Bukovec rekonstrukciju će financirati s 1.750.000 kuna, a Općina Veliki Bukovec s 1.500.000 kuna.

- Zahvalan sam Županiji i Općini Mali Bukovec na suradnji i realiziranom potpisivanju sporazuma kojim ćemo napokon završiti projekt započet prije 25 godina. Zahvat je veliki i za našu Općinu predstavlja značajan financijski izdatak s obzirom na izvorni proračun od 2,5 milijuna kuna. Međutim, za budućnost ruralnih sredina kakva je naša ovo ulaganje je itekako nužno. Djeca će imati jednosmjensku nastavu, a time će se otvoriti mogućnost organiziranja programa produženog boravka, što je jako važno za mlade obitelji – rekao je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

– Bez obzira što je realizacija projekta krenula na krivi način, činjenica je da su još 1994. godine općine Mali i Veliki Bukovec prepoznale potrebu da naša djeca trebaju dvoranu te deset godina prije ostalih manjih općina u županiji krenule u taj projekt. Posebno zahvaljujem županu Čačiću što će nakon dva i pol desetljeća čekanja naša djeca i roditelji imati prekrasnu dvoranu i jednosmjensku nastavu, koja će omogućiti osim svega navedenog prije i izvannastavne aktivnosti – rekao je načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković.

Osnovna škola Veliki Bukovec ima 253 učenika i 48 djelatnika, pri čemu imaju i posebni razredni odjel za djecu koja se školuju po modelu djelomične integracije.

– Velika nam je želja da svi naši učenici napokon imaju jednosmjensku nastavu. Sada smo organizirani tako da je razredna nastava organizirana u dvije smjene, a predmetna u jednoj. Ulaganje će puno značiti i za učitelje jer trenutno nemamo ni zbornicu koju smo prenamijenili u učionicu, pa kao zbornicu koristimo pregrađeni dio hodnika. Velika želja nam je i uvođenje produženog boravka, a s novim prostorom bit će lakše organizirati brojne aktivnosti. Trenutno provodimo projekte vrijedne gotovo milijun kuna. To je iznimno važno jer djeci pružamo sadržaje do kojih inače ne bi mogli doći jer smo u ruralnoj sredini – istaknula je ravnateljica Željka Marković-Bilić.

{ppgallery}Galerija/Opcinska_uprava/2019/Sporazum_OSVB{ppgallery}