U Novom Selu Podravskom spašavali unesrećene iz gorućeg autobusa

Nakon eksplozije autobusa u Novom Selu Podravskom vatrogasci, policija, HGSS, hitna i pripadnici Crvenog križa Ludbreg spašavali su unesrećene. Na sreću, bila je to Pokazna vježba „Novo Selo Podravsko 2024“ koju su zajednički organizirali Općina Mali Bukovec i Općina Veliki Bukovec da bi provjerili spremnost vlastitih operativnih snaga sustava civilne zaštite.

- Sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, povod su ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području obje općine – istaknuli su organizatori.

Ovo je bila šesta po redu zajednička vježba operativnih snaga općina Veliki i Mali Bukovec. Kako ističe načelnik Malog Bukovca Darko Marković, održavanje takvih vježbi je zakonska obveza, no i prilika da se vidi spremnost, ali i eventualno otklone nedostaci.

A domaći vatrogasci i ostali pripadnici civilne zaštite itekako su spremni.

- Susrećemo se s raznim nedaćama, a vremenske prilike kakvima svjedočimo nismo ranije mogli ni zamisliti. Stoga je iznimno bitno da sve službe budu spremne. Vježbe nam mogu pomoći i da vidimo koju je opremu potrebno nabaviti u budućnosti, ali i da svake godine testiramo sve ono s čim raspolažemo. Bilo je 65 sudionika vježbe – rekao je Darko Marković i zahvalio svima koji su sudjelovali.

Načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić također je zahvalio svim sudionicima, kao i domaćinu, načelniku Markoviću i Općini Mali Bukovec.

-Vježba je dobro prošla, detalje ćemo još analizirati kako bi spremnost bila na najvišoj razini. Već sad možemo najaviti novu vježbu druge godine jer takva su događanja iznimno bitna da bi i vatrogasci i svi ostali pripadnici žurnih službi izvježbali kako reagirati u određenim situacijama na terenu – rekao je načelnik Vrbanić.

Stjepan Kovaček iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije istaknuo je pak kako je trenutno najveći problem žurnih službi loša komunikacija.

- Sve je odrađeno po scenariju, a cilj vježbe je da vidimo realno s čim raspolažemo. Sve je više elementarnih nepogoda koje prije nekoliko godina nismo mogli ni sanjati, a ovaj scenarij bio je naslonjen na jednu takvu nesvakidašnju nepriliku. Ono što je najveći nedostatak je sustav komunikacije. Ovih šezdesetak vatrogasaca koji su sudjelovali u vježbi uopće se nisu mogli čuti preko radio postaja, a i ostali sudionici su se požalili da je ovo kritično područje tromeđa triju županija gdje je signal za radio komunikaciju iznimno loš. U ovakvim situacijama bez dobre komunikacije nema kvalitetnog rada, zato treba poraditi na tom području – zaključio je Kovaček.

pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_1.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_10.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_11.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_12.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_13.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_14.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_15.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_2.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_3.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_4.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_5.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_6.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_7.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_8.jpg pokazna_vjezba-novo_selo_podravsko_9.jpg