U Županijskoj palači u Varaždinu održano je svečano potpisivanje ugovora za dodjelu potpora iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” u 2021. godini. Među odabranim projektima je i onaj dječjeg vrtića “Krijesnica“ Mali Bukovec „Sigurniji u prometu sada smo svi, i mali i veliki!“ za čije je provođenje osigurano 13.000,00 kuna kako bi se unapredila znanja, vještine i kompetencije vrtićke djece te njihovih odgojitelja i roditelja o prometnoj kulturi.

Mirjana Vida Murat, ravnateljica Dječjeg vrtića „Krijesnica“ Mali Bukovec pojasnila je kako većina djece predškolske dobi, a katkada i prvog razreda, još ne gleda na promet cjelovito, već registrira svaki detalj posebno.

-Istraživanja su pokazala kako djeca te dobi ne misle na promet te ulicu prelaze gledajući samo na jednu stranu, često pogrešnu. Mnoga prelaze cestu trčeći i gledajući ispred sebe, ni ne prateći prometne situacije. Kroz projekt „Sigurniji u prometu sada smo svi, i mali i veliki!“ obogatit ćemo dječja iskustva pravilnim predodžbama i doživljajima o tome što se zbiva u njihovoj okolini te ih osposobiti za lakše snalaženje u prometnoj okolini. Svjesni smo da, ukoliko želimo kvalitetno provoditi program prometnog odgoja koji će i djeca usvojiti, odgojitelji i roditelji trebaju također reagirati pravilno te se i sami pridržavati važećih propisa – pojasnila je.

Projekt tako obuhvaća suradnju s roditeljima, policijom, autoškolom, Crvenim križem i lutkarskim kazalištem te osigurava didaktički materijal kako bi najmlađima dugoročno osiguralo provođenje aktivnosti važnih za sigurno snalaženje u svakodnevnim životnim/prometnim situacijama. Na taj će način djeca kroz edukativne sadržaje i igru stjeći temeljna znanja o prometu i usvojiti osnove prometne kulture, roditelji osvijestiti svoju ulogu kao dobrog modela, a odgojitelji potvrditi važnost podizanja svijesti o prometnoj kulturi.

Ugovore su potpisali korisnici sredstava; predstavnici osnovnih škola, dječjih vrtića, ravnatelji, voditelji različitih udruga i društava i upraviteljica Zaklade Silvija Zagorec, koja im je čestitala na dobivenim sredstvima.

-Na sjednici upravnog odbora prilikom analize i odlučivanja temeljem pristiglih prijava utvrđeno je da su od strane osnovnih škola, jedinica lokalne samouprave, dječjih vrtića i udruga, zaprimljeni vrlo kvalitetni projekti prevencije i moram istaknuti da me to iskreno veseli. Stoga smo i povećali iznos odobrenih sredstava s 45 na 75 tisuća kuna i taj iznos će biti dodijeljen za ukupno 13 programa prevencije – rekla je Zagorec te svima čestitala  na idejama, kreativnosti i inicijativi da sudjeluju u preventivnim aktivnostima i kampanjama koje  utječu na prevenciju kriminaliteta i zaželjela puno uspjeha u realizaciji projekata.

Korisnicima financijskih sredstava obratila se i predsjednica Upravnog odbora  Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” Sandra Županić koja je naznačila kako se radi o vrlo kvalitetnim projektima i programima.

U ime potpisnika ugovora na dodijeljenim sredstvima zahvalio se Miroslav Mateša, predsjednik Udruge umirovljenika Grada Ivanca, dok je Dalibor Božić iz PU varaždinske rekao kako je Policijska uprava inicirala osnivanje ove Zaklade koja za cilj ima prevenciju.

-Policijski posao nije samo represija, nego i prevencija, a u tome ćete nam i Vi pomoći- zaključio je Dalibor Božić.

Inače, javni je poziv raspisan krajem prošle godine i to  za dodjelu novčanih sredstava (potpora) za preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte koje se kontinuirano provode određeno vrijeme i prepoznati su kao učinkoviti u prevenciji kriminaliteta, ali i za nove preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte.

Potpisivanju su nazočili i Marina Kolarić iz PU varaždinske te Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

230322_Zaklada_mihael_1.jpg 230322_Zaklada_mihael_2.jpg 230322_Zaklada_mihael_3.jpg 230322_Zaklada_mihael_4.jpg 230322_Zaklada_mihael_5.jpg Logo_sveti_Mihael.JPG