Nagrađeni najbolji radovi u okviru projekta Naša mala knjižnica

Slikovnica DV-a „Krijesnica „Kako su čudovišta spasila svijet od Koronka" među najkreativnijim radovima

Slikovnica Dječjeg vrtića „Krijesnica“ iz Malog Bukovca „Kako su čudovišta spasila svijet od Koronka" izabrana je među najkreativnije radove u okviru međunarodnog projekta „Naša mala knjižnica“ (NKM) namijenjenom promicanju čitalačke kulture. Priču su izmislile i ilustrirale djevojčice Mia i Zara Jakopčin, polaznice mlađe skupine Dječjeg vrtića "Krijesnica" Mali Bukovec uz pomoć odgojiteljice Jelene Lazaneo Stančin i Mirjane Vida Murat.

Ravnateljica Mirjana Vida Murat kazala je usprkos pandemiji virusa COVID-19 projekt NMK uspješno priveden kraju te se nastavlja u idućoj pedagoškoj godini.

- Knjige i slikovnice jesu stalno prisutne među djecom, no kroz ovaj projekt osmišljavamo dodatne aktivnosti s ciljem razvoja kulture čitanja, stoga nas jako veseli ovo priznanje. Koristimo sve mogućnosti kako bismo kod djece od najranije dobi razvili maštu, potaknuli istraživanje, promovirali književna djela i stvorili čitateljske navike i drago nam je da odlično reagiraju na sve aktivnosti. Posebno su kreativni u stvaranju svojih slikovnica i možemo se pohvaliti zbilja lijepim brojem takvih uradaka – kazala je ravnateljica dječjeg vrtića „Krijesnica“ te podsjetila kako su u tijeku aktivnosti na druga dva projekta koje provodi: „Cvijeće naše sreće“ i znanstvenom projektu Hrvatske zaklade za znanost „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ (MORENEC), a sve s ciljem podizanja kvalitete odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi.

U projekt „Naša mala knjižnica“ (NKM) uključeno je više od 2000 djece iz 150 ustanova diljem Hrvatske s ciljem stalnog povećanja i razvoja publike među djecom te kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

Projekt je namijenjen školama i vrtićima kako bi se djecu od rane dobi motiviralo na čitanje i kreativno izražavanje, te upoznavanje s europskom književnošću kroz izvršavanje različitih kreativnih zadataka i literarnih izazova. Djeci se uz komplete knjiga za predškolce i/ili učenike 1. razreda (dob od 5-7 godina), te učenike nižih razreda osnovnih škola od 1. – 4. razreda (dob od 7-10 godina) poklanjaju i kreativne knjižice za svako dijete prijavljeno u projekt za bolje razumijevanje pročitanog djela.


Koronko 1 1 Koronko 1 2 Koronko 1 3 IMG 023630f0f5edfb0bdc24e2c260580f52 V