Općina Mali Bukovec četvrtu godinu zaredom dobila je peticu za proračunsku transparentnost. Rezultate analize proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2021. do travnja 2022. godine objavio je Institut za javne financije.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a u ovom razdoblju obuhvaća:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020. godinu,
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021. godinu,
  • prijedlog proračuna za 2022. godinu,
  • usvojeni proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, ističu iz Instituta. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglasio je da općinska uprava ima za cilj što bolje informirati građane kako se i na što troše proračunska sredstva.

– Općina Mali Bukovec provodi brojne projekte kako bi mještanima život učinila boljim, kvalitetnijim i ugodnijim. Pri tome je važno da postoji partnerski odnos s mještanima, a transparentnost proračunskih dokumenata samo je jedan dio toga. Naši građani pune općinski proračun i imaju pravo sudjelovati u kreiranju proračunske politike svojim prijedlozima ili primjedbama. Kontinuirana visoka ocjena Instituta potvrđuje našu uspješnost – rekao je načelnik Darko Marković.

U osam godina prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica u Hrvatskoj porasla je s 1,8 na 4,5, objavio je Institut za javne financije.

 

markovic Priopcenja za medije