Na poziv uredništva emisije Hrvatske televizije "Dobro jutro, Hrvatska" danas je gostovao načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković. Velikom broju gledatelja nacionalne televizije, te voditeljskom paru Daniela Trbović – Davor Meštrović, Marković je ukratko predstavio Općinu, povijest i tradiciju, njene osnovne značajke od položaja, veličine, broj mještana do demografskih prilika.

– Naša Općina broji 2.212 mještana koji žive u šest naselja Mali Bukovec, Sveti Petar, Novo Selo Podravsko, Županec, Lunjkovec i Martinić. 80-ak njih živi u europskim zemljama. Imali smo veće iseljavanje u drugoj polovici prošlog stoljeća. Zadnjih godina ne primjećuje se takav val odlazaka, no više nas muči odljev mladih u gradska središta – pojasnio je Marković.

Istaknuo je kako vezano uz demografsku situaciju Općina radi na unaprjeđenju životnog standarda, od osiguranje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite do izgradnje i dogradnje vrtića te formiranja javne ustanove Dječjeg vrtića.

– Još 2001. Udruga obrtnika i zanatlija pokrenula je projekt koji je rezultirao izgradnjom vrtića koja je prije dvije godine rekonstruiran i dograđen kako bi mogao prihvatiti veći broj mališana. I na kraju smo otvorili vlastitu ustanovu za vrtićko i predškolsko obrazovanje. Jedna smo od najmanjih općina u županiji i šire s vlastitim vrtićem. Subvencioniramo vrtić, naši roditelji plaćaju 30-40 % cijene, za petosatni program cijena je 400 kuna, za cjelodnevni program 500 kuna – rekao je Marković te najavio mogućnost izgradnje stanova prema modelu poticanje stanogradnje.

U emisiji su predstavljene i gospodarske prilike u Općini koja je, inače, od davnina izrazito poljoprivredni kraj.

– Veliki značaj razvoju poljoprivrede ovog kraja dala je obitelj Drašković. Zahvaljujući njima seljaci s bukovečkog područja su desetljećima među najboljim proizvođačima povrća i cvijeća u Hrvatskoj, te su bili vodeći u sjemenarskoj proizvodnji – kazao je Marković te dodao da njegova Općina tu poziciju zadržava i danas, ali da se radi i na njenom jačanju. Ulažu se veliki napori u projekte iskorištavanja geotermalne vode koja bi omogućila znatno veću i kvalitetniju proizvodnju cvijeća tijekom cijele godine. Radi se o projektu kojeg je i Varaždinska županija uvrstila među svoje prioritete. Dodao je i da je osim poljoprivrede, na području Općine Mali Bukovec, razvijena kožna, drvna i metaloprerađivačka industrija te trgovina i uslužne djelatnosti.

Marković je na kraju predstavio i značajne rezultate postignute u privlačenju sredstava iz EU-a i nacionalnih fondova. Istaknuo je posljednja tri projekta, rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, rekonstrukciju i uređenju centra u naselju Mali Bukovec te uređenje samog središta Malog Bukovca i treći veliki projekt - rekonstrukcija društvenog doma u naselju Sveti Petar. Ukupna odobrena sredstva za spomenuta tri projekta, samo u ovoj godini, iznose 10,5 milijuna kuna.

Uz Markovića u emisiji je gostovao i načelnik Općine Stari Jankovci iz Vukovarsko-srijemska županije Dragan Sudarević.

djh mali bukovec 1 djh mali bukovec 2 djh mali bukovec 3 djh mali bukovec 4 djh mali bukovec 5