Ulaganje u daljnji razvoj cvjećarstva na području Općine Mali Bukovec

Zbog tradicije cvjećarstva i uzgoja cvijeća te bogatih prirodnih resursa, odnosno geotermalnih izvora, Općina Mali Bukovec ima potencijala i mogućnosti postati središte cvjećarstva za cijelu Hrvatsku.

Riječ je o osmišljavanju i realizaciji projekta "Distributivni centar za cvijeće" koji bi za ovu, ali i okolne općine, značio veliki korak u daljnjem gospodarskom razvoju, ali i veliki korak u zadržavanju stanovništva, posebice mladih ljudi. Riječ je o inicijativi koju je pokrenula upravo Općina Mali Bukovec, a cijeli projekt odvijao bi se u nekoliko faza zbog čega je nedavno načelnik Općine, Darko Markoivć, posjetio Općinu Bošnjaci kraj Županje i tamošnju poljoprivrednu proizvodnju povrća u staklenicima te korištenje geotermalnog izvora energije u proizvodnji.

Staklenici u Bošnjacima koriste geotermalni izvor za grijanje i proizvodnju povrća što omogućuje kvalitetnu proizvodnju svih 365 dana u godini. Koriste se obnovljivi izvori energije koji su im na dohvat ruke, zbog čega je cijena proizvodnje i do 50 % niža, a priroda i okoliš ostaju čisti. Iskustva iz Slavonije su nam vrlo dragocjena jer upravo nešto slično želimo pokrenuti na prostoru Općine Mali Bukovec za cvijeće – kazao je Marković ističući kako bi se viđena iskustva i način korištenja obnovljivih izvora energije mogli preslikati na Općinu Mali Bukovec.

Znanje i tradiciju imamo. Zatim tu su vrijedni i marljivi cvjećari iz našeg kraja. Imamo geotermalni izvor koji je dvostruko veće temperature nego u Slavoniji, stoga je vrijeme da proizvodnju cvijeća dignemo na jednu višu razinu i pojeftinimo troškove našim cvjećarima. Time će se ovaj kraj zasigurno potvrditi kao vodeći kraj u proizvodnji cvijeća na nacionalnoj razini – siguran je Marković.

Inače, za sam projekt "Distributivni centar za cvijeće" predloženo je da se realizira u nekoliko faza, od gradnje logističkog prostora za još neisporučeno cvijeće do izgradnje nekoliko hektara staklenika grijanih na geotermalnu vodu.

O ovom projektu načelnik Marković je već razgovarao i s varaždinskim županom Radimirom Čačićem koji je pokazao veliki interes za njegovu realizaciju te predložio da se u ovoj fazi pripreme, uz vodstvo Varaždinske Županije, u projekt uključe Općina Mali Bukovec, Poljoprivredno-cvjećarska zadruga Varaždinski cvijet, Agenciju za razvoj Varaždinske županije te ostali proizvođači s područja ludbreške regije. Plan je da se sredstava za njegovu realizaciju osiguraju iz EU fondova.

opmb cvjecarstvo 1 opmb cvjecarstvo 2 opmb cvjecarstvo 3 opmb cvjecarstvo 4