Uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera, u manjem obimu u novoobnovljenom Društvenom domu u Svetom Petru u utorak je održana svečanost povodom Dana Općine Mali Bukovec.

U nazočnosti saborske zastupnice Natalije Martinčević, župana Radimira Čačića, gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića i načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, predsjednik Općinskog vijeća Malog Bukovca Zlatko Golec naglasio je da je općinski proračun višestruko rastao od 1993. kada je Mali Bukovec postao općina.

– S početnih 400.000 kuna proračuna došli smo na preko 10 milijuna kuna. Novi zakon o regionalnom razvoju i korištenje EU fondova omogućava nam investiranje u velike projekte što zadnjih godina obilato koristimo i podižemo standard naše općine – rekao je Golec.

Načelnik Darko Marković podsjetio je na realizirane projekte među kojima su uređeni Društveni domovi u Svetom Petru i Lunjukovcu, dok je u Društvenim domovima u Malom Bukovcu, Župancu i Novom Selu Podravskom uređena unutrašnjost, Rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, Rekonstrukcija traktorskog put u šumi Križančija, Uređenje centra naselja Mali Bukovec, Rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Krijesnica, Uređenje Zdravstvene stanice u Malom Bukovcu, uređenja groblja, sanirana odlagališta, nabavljeno mobilno reciklažno dvorište, razvoj cikloturizma, uređeni sportski objekti, besplatni bežični internet u centrima naselja. Dodao je da su u zadnja tri mandata iz nacionalnih i EU fondova povučena 18,4 milijuna kuna. U tijeku je rekonstrukcija dvorane Osnovne škole Veliki Bukovec, a pripremljena je i aglomeracija, odnosno kanalizacijski sustav općina Mali i Veliki Bukovec.

– Ipak, najznačajniji razvojni projekt Općine Mali Bukovec predstavlja osnivanje tvrtke Bukotermal u suradnji sa županom Čačićem i Varaždinskom županijom. Cilj Bukotermala je realizacija dugoočekivanih projekata vezanih uz iskorištavanje geotermalnog izvora u općini Mali Bukovec. Tvrtka je u 15 %-nom vlasništvu Općine Mali Bukovec i 85 %-nom vlasništvu Varaždinske županije, a osnovana je u svrhu istraživanja i eksploatacije geotermalne vode radi proizvodnje električne i toplinske energije. Kako je geotermalna energija u potpunosti zelena energija te njezino adekvatno iskorištavanje ne rezultira ispuštanjem stakleničkih plinova u okoliš, uz velike financijske benefite koje će nam njezino iskorištavanje donijeti, doprinijet ćemo zaštiti okoliša u kojem živimo i kojeg ćemo ostaviti u nasljedstvu generacijama koje dolaze. Zajedničkim snagama s Varaždinskom županijom i ulaganjem u kvalitetne investicijske projekte povezane s geotermalnom energijom, stvorit ćemo mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, što je osobito značajno za manje sredine poput naše. Pogotovo u ova pandemijska vremena u kojima ćemo time pomoći našim poduzetnicima i poljoprivrednicima da budu konkurentni na tržištu – istaknuo je načelnik Marković.

U ime gradonačelnika i načelnika Dan Općine Mali Bukovec čestitao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Pokazujete način na koji trebamo živjeti u ovoj zemlji. Trebamo surađivati, pružati ruke jedni drugima, naslanjati se jedni na druge jer samo tako možemo biti dovoljno jaki da odradimo i one velike projekte koje inače ne bismo mogli sami – poručio je Bilić.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da samo jedna točka u županiji ovog trenutka pokazuje velika ulaganja u budućnosti, a to je Općina Mali Bukovec.

– Pred 20 godina kada sam prvi put razgovarao o projektu korištenja geotermalne vode nije bilo ni snage ni volje ni sposobnosti. Priča je nakon toga odlutala, a zatim su se stvari poklopile. Činjenica da je Darko ovdje načelnik, pozna temu, činjenica da je upravo na ovoj općini to polje, činjenica da je moj bivši pomoćnik u dvije vlade, a sada državni tajnik upravo za to područje, činjenica da imamo nekakav utjecaj i na Vladu, doveli su do toga da smo uspjeli dobiti pravo na istražne radove. Pred nama je koncesija i pred nama je realizacija tog velikog projekta, za kojeg je potrebno prije svega znanja, ali i hrabrosti, a to se poklopilo kod nas dvojice te sam siguran da će tako i ostati – rekao je Čačić.

Na svečanosti su uručena priznanja Općine Mali Bukovec. Plakete su dodijeljene Štefaniji Golec radi iznimnog doprinosa u društvenom, kulturnom i humanitarnom životu te promociji Općine Mali Bukovec, Marti Šarec radi iznimnog zalaganja u kulturnom, društvenom i humanitarnom životu te promociji Općine Mali Bukovec, Blažu Povijaču radi iznimnog doprinosa gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Općine Mali Bukovec te Stjepanu Jakopčinu radi iznimnog doprinosa u vatrogastvu te gospodarskom i društvenom razvoju Općine Mali Bukovec.

mali_bukovec_dan_opcine_1.JPG mali_bukovec_dan_opcine_10.JPG mali_bukovec_dan_opcine_11.JPG mali_bukovec_dan_opcine_12.JPG mali_bukovec_dan_opcine_13.JPG mali_bukovec_dan_opcine_2.JPG mali_bukovec_dan_opcine_3.JPG mali_bukovec_dan_opcine_4.JPG mali_bukovec_dan_opcine_5.JPG mali_bukovec_dan_opcine_6.JPG mali_bukovec_dan_opcine_7.JPG mali_bukovec_dan_opcine_8.JPG mali_bukovec_dan_opcine_9.JPG