Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u četvrtak je u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu dodijelio ugovore o sufinanciranju projekata gradova i općina s područja Varaždinske županije namijenjenih poticanju razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanju komunalnog standarda.

Među ugovorima je i onaj kojim se Općini Mali Bukovec dodjeljuje 94.500,00 kuna za „Nabavu komunalnog stroja, priključaka i opreme za održavanje javno-prometnih i javnih zelenih površina“.

Ukupna vrijednost stroja je 183.669,50 kuna, a ostatak iznosa financira Općina Mali Bukovec.

Načelnik Darko Marković je istaknuo da svaka pomoć dobro dođe.

– Već nekoliko godina unatrag razmišljali smo o poboljšanju i nabavi komunalnih strojeva za održavanje javnih površina. S ovim sredstvima koje smo uspjeli dobiti natječajem, kupili smo mini traktor isključivo namijenjen za održavanje javnih površina. S dodatnim priključcima, od kojih smo neke odmah i nabavili, moći ćemo ga koristiti za održavanje zelenih površina, održavanje nogostupa, održavanje manjih cesta i putova i to tijekom zime i tijekom ljeta – izjavio je načelnik Marković te dodao da je upravo za takve projekte općina ovaj natječaj i namijenjen.

Ministar Horvat je naglasio da rješavanje ovakvih i sličnih problema puno znači za male općine.

– Za velike gradove možda nisu toliko bitni, ali za male općine, malih izvornih prihoda, život znače. Natječajem koji smo upravo zaključili dodijeljeno je 30-ak milijuna kuna za 168 ugovora. Ovo je natječaj koji je raspisan na samom početku godine. Žao mi je što kroz rebalans nećemo moći zbog ove COVID situacije osigurati dodatna sredstva za dodatne ugovore. Ali je obećanje da ova mjera ide dalje. Osigurali smo i u sljedećoj proračunskoj godini 30-ak milijuna kuna – najavio je ministar Horvat.

Od ukupno 25 projekata koji se na području Varaždinske županije sufinanciraju ovim pozivom s iznosom većim od 3,6 milijuna kuna, ministar Horvat u četvrtak je uručio ugovore za modernizaciju nerazvrstanih cesta, nabavu komunalnih strojeva, održavanje općinske zgrade ili izgradnju dječjeg igrališta gradonačelniku Lepoglave i načelnicima općina Mali Bukovec, Jalžabet, Beretinec, Klenovnik, Cestica, Ljubešćica i Sveti Đurđ.

mali bukovec Kubota BX231 1 ugovor ministarstvo 1 ugovor ministarstvo 2 ugovor ministarstvo 3 ugovor ministarstvo 5