Hrvatske vode u suradnji s Varaždinskom županijom pripremaju Projekt obrane od poplava na slivu Bednje. Sam projekt uključuje planirane retencije Čret, Kamenica 1, Bahunsko, Koruščak i dogradnju nasipa na dionici Ludbreg-ušće Bednje u Dravu koje se dijelom nalazi na području Općine Mali Bukovec.

Upravo zahvaljujući tom projektu Hrvatskih voda, vrijednom oko 120 milijuna kuna, poplave koje su se događale u proteklom razdoblju bit će stvar prošlosti. Najavu realizacije projekta pozdravio je načelnik Općine Mali Bukovec, HSS-ov Darko Marković, koji je o svemu porazgovarao s prvim čovjekom Hrvatskih voda, Zoranom Đurokovićem na prezentaciji projekta održanoj u četvrtak u prostorima županije.

Novi nasipi na rijeci Bednji, pogotovo povezani s ušćem Bednje odnosno budućim nasipom koji će braniti staro korito rijeke Drave, jako su značajni za imovinu i ljude u Općini Mali Bukovec. Najniža točka u naselju Mali Bukovec je ona gdje se nalazio firma Galko sa 70-ak zaposlenih i strojevima milijunske vrijednosti. Tu su i ostale kuće i objekti za poljoprivredu, sve što su ljudi stvarali desetljećima. Realizacijom ovog projekta to će sve biti osigurano.

Inače, ovaj projekt Hrvatskih voda predviđa ulaganje 120 milijuna kuna u sljedećih nekoliko godina u izgradnju spomenutih retencija i nasipa. Većina potrebnih sredstava, oko 85 posto, stići iz fondova Europske unije, dok će ostatak osigurati Hrvatske vode.

Do sada je dovršena Studija izvodljivosti te je pri kraju izrada Studije utjecaja na okoliš za izgradnju četiri retencije te dviju dionica obostranih nasipa u ravničarskom dijelu županije, ukupne dužine 11 km. Od dviju dionica obostranih nasipa, dio od Kapele Podravske do ušća Bednje u Dravu nalazi se i na području Općine Mali Bukovec te je za taj dio Idejni projekt već završen. Dovršetak Idejnog projekta za drugi dio od Kapele do Ludbrega, očekuje se do kraja godine.

Realizacijom ovog projekta nastavlja se odlična suradnja Općine Mali Bukovec i Hrvatskih voda. U potpunosti su očišćeni i prokopani svi potoci 2. i 3. kategorije oko naselja Sveti Petar, Martinić i Lunjkovec te ih Hrvatske vode održavaju redovito. Ovim projektom rješavamo Bednju, a uskoro će se riješiti i zadnji preostali potok duljine oko 2 km kod naselja Novo Selo i Županec. U realizaciji spomenutih projekata Općina ima potporu i Varaždinske županije.

20180405 113929 Bednja profili zupanija zupanija djurokovic cacic