U sklopu obilaska vatrogasnih društava i zajednica na području Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak razgovarao je i s vatrogascima u općini Mali Bukovec.

Općinski načelnik Darko Marković tom je prigodom rekao kako podržava ideju Županije da objedini tekuća poslovanja i održavanja u stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova u Varaždinskoj županiji, što će zasigurno donijeti uštede i vatrogascima iz Općine Mali Bukovec.

– Kao načelnik, ali i kao predsjednik Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Varaždinske županije podržavam ovu ideju. Mislim da će je i drugi načelnici i gradonačelnici podržati, a posebno vatrogasci kojima će se pojednostaviti tekuće poslovanje i održavanje, uz istovremeno pojeftinjenje – rekao je načelnik Općine Mali Bukovec.

Marković je podsjetio i na svoj prijedlog iznesen na dvjema sjednicama Županijske skupštine.

– Apeliram da Varaždinska županija sa županijskom Vatrogasnom zajednicom izradi projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, posebno specijalnih i navalnih vozila po stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova. Prosjek starosti naših vozila namijenjenih vatrozaštiti je više od 20 godina. Predloženi projekt moramo čim prije pokrenuti i apeliram na župana da se iznađu sredstva i iz državnog proračuna, primjerice iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, obzirom da naša Županija ima jako puno šumskih predjela, kao i Općina Mali Bukovec – rekao je Marković te predložio da se dio naknade iz OKFŠ-a vrati Varaždinskoj županiji čime bi se mogao sufinancirati projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, dio može sufinancirati Županija, dok bi preostali iznos nadomjestile općine i gradovi.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak rekao je kako se u sklopu operativnijeg i interaktivnijeg odnosa s vatrogasnim zajednicama i društvima na području županije želi dobiti cjelovita slika te uvid u njihove potrebe i način rada, kao i aktivnosti koje provode na terenu.

– Mi smo sad već pri kraju ispunjenja tog hodograma koji smo si zacrtali i pretpostavka je da će o rezultatima i daljnjim planovima biti riječi na kolegiju načelnika i gradonačelnika, kad ga župan opet sazove – rekao je zamjenik Paljak te istaknuo kako postoje određene točke o kojim se može raspravljati kako bi se olakšalo djelovanje vatrogasnih zajednica i društava. Spomenuo je mogućnost postojanja centraliziranih sustava na bazi računovodstva, osiguranja, zdravstvenih pregleda, atestiranja opreme (na prijedlog domaćina) i slično.

Paljak je naglasio kako su reakcije ljudi u operativi dobre te da su zapovjednici i predsjednici, ali i čelnici općina zadovoljni sastancima i konkretnošću onoga o čemu se govori.

Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec trenutno okuplja četiri dobrovoljna vatrogasna društava – Mali Bukovec, Lunjkovec, Novo Selo Podravsko i Županec.

vatrogasci mali bukovec 1 vatrogasci mali bukovec 2 vatrogasci mali bukovec 3 vatrogasci mali bukovec 4 vatrogasci mali bukovec 5 vatrogasci mali bukovec 6 vatrogasci mali bukovec 7