Mali Bukovec

Mali Bukovec se razvio na rijeci Bednji, uz cestu Ludbreg – Legrad. Najveći broj stanovnika u povijesti Malog Bukovca bilježi se 1921. godine kada je selo imalo 1383 stanovnika. U kasnijem razdoblju taj se broj postupno smanjuje – 1991. godine na 942 stanovnika, dok 2001. ovdje žive samo 829 stanovnika.

 

Mali Bukovec 1976 god.

 

Zajedno s brojem stanovnika tijekom povijesti su se mijenjali i gospodarski uvjeti života u današnjem općinskom središtu. U feudalno doba malobukovečki su kmetovi pripadali središtu u Novoj Vesi (današnjem Novom Selu Podravskom).

 

 

 

 
 
  U 16. stoljeću ovo su područje opustošili Turci, da bi 1643. godine bukovečki posjedi pripali obitelji Drašković. 

 

                                             Mali Bukovec- izgled "Selca" 1956 god.

 

U tom razdoblju dolazi skupina doseljenika koji dobivaju status slobodnjaka pa je već 1659. godine selo imalo 29 domova. Iste godine spominje se i drvena kapela Svete Katarine kao filijalna kapela župe Svetog Franje sa sjedištem u Velikom Bukovcu. Stotinu godina kasnije sagrađena je nova zidana kapela. Stanovnici Malog Bukovca 1759. godine od carice Marije Terezije dobivaju pravo na održavanje godišnjeg sajma, a time i naziv trgovišta, što je povlastica koju je do tada u cijelom kraju imao samo današnji grad Ludbreg.

 

  

 

Mali Bukovec - vaga na "Semišću"  i sajmište

 

Od 1865. godine Mali Bukovec ima i pučku školu, a 1883. godine podignuta je nova školska zgrada. Općinsko poglavarstvo dvije godine kasnije doselilo je iz Kuzminca u Mali Bukovec, a tadašnja se općina sastojala od 12 sela.

 

 

Danas Općina Mali Bukovec broji 6 sela, a koliko se zalažemo za njezin napredak najbolje se može vidjeti po brojnim ulaganjima u asfaltiranje cesta, izgradnju dječjeg vrtića i ambulante te obnovu pješačkog mosta preko Bednje (popularne Brvi). Posebno priznanje selo je dobilo 2003. godine kada mu je Hrvatska turistička zajednica u ekološko-edukativnoj akciji Volim Hrvatsku dodijelila priznanje Zeleni cvijet s brončanim znakom za treće mjesto u izboru najuređenijeg mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Iste godine TZ Varaždinske županije Mali Bukovec je nagradila Zelenim cvijetom sa zlatnim znakom za opću uređenost i uređenost okoliša.

 

 

No ako posjetite Mali Bukovec, vidjet ćete da ovo nije mjesto gdje se samo marljivo radi na uređenju okoliša i obnovi infrastrukture. Malobukovčani se vole i dobro zabavljati – na vatrogasnoj zabavi, tradicionalnoj Zelenoj noći – fešti koju organizira seoski nogometni klub, na Božićnom koncertu gdje nas zabavljaju, a često i do suza nasmiju naši mali vrtićanci i na mnogim drugim priredbama.  Poznatije i mnogobrojnije su: „Sliva“,

 

 

natjecanje vatrogasaca, malonogometni turnir, natjecanje „Baba“,ribicki kup , gađanje glinenovih golubova, proščenje (Sv. Katarina), Florijanovo (Sv. Florijan), prvi May i "Majoš", "Fašnik" itd...