Županec

 

 

 

 

Županec je malo naselje smješteno u istočnom dijelu ludbreške Podravine, južno od glavne ceste Ludbreg – Legrad. U selu se sastaje nekoliko puteva prema susjednim selima i prema kapeli Sv. Marije u šumi Križančiji južno od sela.

 

 

 

Glavno je središte sela veliki prostor trokutastog oblika oko kojeg se nižu parcele s relativno rijetkom gradnjom i uz koji je u novije vrijeme podignuta kapela Kraljice Krunice. Sjeverno prošireno raskrižje obilježava raspelo.

Selo se prvi put spominje pod imenom Hebovec 1523. godine, a najveći broj stanovnika, njih 412, imalo je 1931. godine. Sedamdesetih godina 20. stoljeća doživljava svoj veliki procvat koji se ogleda u mnogim radovima na infrastrukturi.

 

Danas Županec broji 223 stanovnika i pretežno je poljoprivredno naselje. Posljednjih godina selo se opet budi osnivanjem sportskog društva i ponovnim početkom rada DVD-a koji je osnovan još tridesetih godina prošlog stoljeća. Odličnom idejom pokazalo se i organiziranje malonogometnog turnira koji je u Županec doveo mnoge ugledne goste.