Sv. Petar

U srednjuem vijeku Sveti Petar bio jedna od važnih točaka u dravskom nizu naselja. Tada je sagrađena kapela Sv. Petra u središtu sela. Župa Sv. Petra spominje se 1334. godine, a selo Sveti Petar 1523. godine, kada njegovi kmetovi pripadaju bednjanskim posjedima. Za vrijeme turskih prodora u 16. stoljeću selo Sveti Petar potpuno je opustjelo. Tada se ukida i župa, ali već 1598. godine ovdje se naselila skupina kolonista. U razdoblju između 1625. i 1658. godine sjedište župe seli u Veliki Bukovec.

 

 

 

Naselje je tijekom povijesti mijenjalo ime: 1659. naziva se Petrovim selom, 1680. Petrovčinom, a  1700. godine navodi se pod imenom Sveti Petar. Sredinom 19. stoljeća u selu je osnovana pučka škola, a 1877. godine sagrađena je nova školska zgrada. Najviše stanovnika selo je imalo 1910. godine i to čak 1095, više od bilo kojeg mjesta u općini na zadnjem popisu stanovništva. Od tada broj žitelja stalno opada te 2001. godine selo broj 800 stanovnika.

 

 


 

Arheološki nalazi svjedoče o kontinuitetu života u naselju kroz tri tisuće godina. Nešto manje od toga traje spor o imenu sela. Verzija imena Sveti Petar sa dodatkom Ludbreški bila je aktualna još relativno nedavno kako bi označila prirodnu orijentaciju mještana na najbliži grad te kako ne bi došlo do zamijene ovog podravskog Svetog Petra s ostalim naseljima tog imena u Hrvatskoj. Zadnjih godina ipak je odlučeno da je Sveti Petar dovoljno jedinstven i lijep da ga je nemoguće zamijeniti s kojim drugim selom te su zbog toga iz imena izbačeni svi suvišni pridjevi. Urednici ove stranice slažu se sa zaključkom i upućuju posjetitelje stranice na slike Svetog Petra u galeriji kako bi se i sami uvjerili u točnost gore navedenog. Za sve one koji su u mogućnosti putovati ne samo virtualno, vrijedi poziv da posjete selo (kao i cijeli kraj) uživo i jave nam se sa svojim dojmovima!